Vědci nalezli na egyptských mumiích tetování stará 5000 let

Tetování doprovázejí lidstvo už tisíce let. Za nejstarší dochované tetování bylo do nedávna považováno zdobení kůže legendárního zmrzlého muže Ötziho. Vědci však nyní zjistili, že mumie vystavené v britském muzeu na sobě rovněž mají tetování a rekord Ötziho tak přinejlepším vyrovnaly.

Mumie staré kolem 5000 let byly objeveny v mělkých hrobech u naleziště Gbelaín (angl. přepis Gebelein, v egyptské arabštině Dvě hory – pozn. red.), jsou proto označovány jako gebeleinské. Jsou chloubou sbírek Britského muzea v Londýně. Šestice vyschlých těl byla nalezena na konci 19. století a v roce 1900 muzeu darována. Dvě z nich nyní i po letech dokázaly vědce překvapit.

O mumifikovaném muži známém pod muzejním číslem EA32751 nebo jménem Gebeleinský muž, vědci před šesti lety zjistili, že patrně zemřel násilnou smrtí někdy mezi 18. a 21. rokem věku. Skvrnám na seschlé kůži na jeho pravém rameni dlouho nevěnovali pozornost. Nyní za užití infračerveného světla zjistili, že se jedná o tetování, které vyobrazuje dvě překrývající se zvířata s rohy. Jedná se nejspíš o tetování buvola a paovce hřivnaté, tato zvířata byla v egyptské předdynastické době často zobrazována. Další tetování objevili vědci na rameni mumifikované ženy. Ta má na paži čtyři symboly ve tvaru písmena S a něco, co připomíná klacky, které se používaly při rituálních tancích.

Zdroj a více informací: https://www.novinky.cz/veda-skoly/464928-vedci-nalezli-na-egyptskych-mumiich-tetovani-stara-5000-let.html

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar