Tetování “neoživovat” u pacienta v bezvědomí způsobilo etické dilema

Ujistit se, že vaše poslední přání před/po smrti budou vyslyšena, vyžaduje značnou víru ve vaše blízké, zvláště, pokud nemáte sepsanou poslední vůli.

Etické dilema vyvolal pacient v bezvědomí s tetováním “Do Not Resuscitate” (Neoživovat / Neresuscitovat). I v českém prostředí se používá zkratka DNR a není tak neobvyklé se s tímto přáním setkat. U anonymního 70-letého pacienta z Floridy to však nabylo tak jednoduché. Do nemocnice byl převezen v bezvědomí, jeho lékařská historie zahrnovala cukrovku, onemocnění plic a nepravidelný srdeční tep. Lékaři na pohotovosti zjistili vysokou hladinu alkoholu v krvi a hypotenzi.

Doktoři nebyli schopni vystopovat rodinu, nebo jiné příbuzné. V prvotním okamžiku se tedy rozhodli, že nebudou ctít pacientovo tetování a okamžitě začali s léčbou. Dostal empirické antibiotika, nitrožilní tekutiny a začal proces oživování resuscitací dýchacích cest. Po přezkoumání zákonu státu Florida doporučil etický tým lékařům, aby považovali tetování jako konečné přání pacienta. Dle jeho nejlepších zájmů tetování vyjadřuje autentickou preferenci. Sociální pracovníci byli později schopni vysledovat kopii pacientova DNR, což potvrdilo, že muž nechtěl být resuscitován. Později v nemocnici zemřel, aniž by podstoupil pokročilou lékařskou péči.

Zdroj: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc1713344?af=R&rss=currentIssue

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar