Óm – význam tetování

Óm je starým slovem (nebo snad lépe řečeno „pouhou“ slabikou) ze sanskrtu, které je používáno v mnoha různých mantrách nebo zpěvech. Jde o zvuk, z něhož vznikl náš svět a všechna jeho moudrost v jednom sanskrtském znaku (v anglickém přepisu se používají tři písmena – A, U a M). a pozor, nevyslovuje se zbytečně nahlas! Alespoň podle původního védského učení…

Vyzpívat Óm znamená meditovat a přiblížit se harmonii universa

Písemný symbol je chápán coby reprezentace božského vesmíru, zvuk, jenž poukazuje na nepoznaný obrovský vesmír kolem nás. Používá se prakticky v každém starověkém indickém textu jakožto mantra vyjadřující božství, které je o něčem úplně jiném než zdánlivě banální lidský život na planetě Zemi. Jde o mimořádně respektovaný symbol, který se v posledních několika tisících let rozšířil z původních védských kultur do moderního buddhismu, hinduismu nebo sikhismu.

Symbolizuje stvoření světa, mystickou lásku a odevzdanost, pro jogíny je přímo posvátné a v různých formách se používá snad všude – vždyť i křesťané mají podobný termín „Amen“, v muslimském světě se zase při vzývání Alláha používá „Om-in“ (tedy Amín). Mantru Óm můžete v pozitivním slova smyslu vyzkoušet i sami na sobě, musíte mít ale trpělivost a pozorovat, jak zvuky vibrují uvnitř vašeho těla.

Tetování je obvykle relativně malé, nechybí ale ani různé drobné ozdoby

Symbol Óm je většinou vykreslován jako velmi malý a jednoduchý, totéž platí o návrhu mnohých tetování. Rozhodně tu ale nechybí zdobnost v podobě kosmických symbolů (hvězdy, Měsíc atd.), ale také lotosového květu nebo mandaly. Při tetování je možné použít i takzvaný Devanagari skript, který se hodně podobá moderní podobě sanskrtu.

Návrh tetování zahrnuje v určitých částech světa obvykle i další postavy spojené s náboženskými nebo filosofickými směry. Nechybí například samotný Buddha nebo Ganéša, Bůh obdařený sloní hlavou a čtyřmi různými pažemi, jenž je posvátný pro hinduisty. A jak je tomu v případě Sikhů? Ti mají pět posvátných symbolů, které musí nosit u sebe každý muž. Do každého z nich je pak včleněno nějakým způsobem Óm. Krk, zápěstí, lopatka, možností, kam umístit tento symbol je skutečně mnoho. Barevnosti také může být učiněno zadost, ačkoliv většina návrhů je spíše vyvedena v tradiční černé.

[wdi_feed id=”49″]

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar