Mořský koník – význam tetování

Mořští koníci jsou malé rybky s hlavou podobnou koni. Jejich rod (koníček mořský, latinsky pak hippocampus guttulatus) nese pojmenování podle bájného stvoření mořského koně, o němž si vyprávěli staří Řekové. Silné přední nohy, koňská hlava, ale zadní nohy spíše slabé – a rozhodně ne klasická kopyta. Tento mytologický mořský tvor se objevoval nejen v řecké, ale i etruské nebo římské umělecké tvorbě. Tepal se do zlata i stříbra nebo slonoviny a dalších jemnějších materiálů. Existují desítky druhů mořských koní, takže kombinace stylů, barev a vzorů je prakticky neomezená.

Co všechno může mořský koník symbolizovat? Jsou to i rodové vazby

Symbolika, která se pojí s mořskými koníky, je hodně různorodá. Je to třeba knih a něha, ale také rodičovství a snaha o ještě silnější propojení rodinných vazeb. V řecké mytologii je mořský koník spojován s Poseidonem, takže je vnímán jako hodně ušlechtilé stvoření. Kombinuje podstatu vody a země jakožto silných živlů, představuje vrozenou moudrost matky Země. Většinou se v návrhu pojí s klidnými a modrými vodami nebo korály. Zapojení světlejších barevných tónů je tu pak přímo nutností.

Jejich neobvyklé tělo je připomínané v mnoha kulturách, mořské koníky totiž znají třeba i Maorové. Hlava mořských koní je spojována s rychlostí a velkolepostí, jde o symbol štěstí, který námořník věští příznivý vítr a úspěšnou cestu. Mořský koník je doma i v keltské mytologii, sloužil jako symbol ochrany a symbolizoval i plodnou sílu, vzhledem ke své schopnosti se rychle a úspěšně rozmnožovat. U mnoha moderních tetování spojených s mořským koníkem proto nechybí keltské symboly.

Mořští koníci jsou hermafrodité, mají schopnost měnit barvu při bezprostředním ohrožení. Jsou symbolem přizpůsobivosti v každé myslitelné situaci, významní jsou ale i kvůli symbolice otcovství – samec totiž stále ochraňuje oplozená vajíčka, což je u ryb hodně neobvyklý jev. I proto si je nechávají v různých podobách tetovat například i novopečení tatínkové.

Vykreslení mořských koníků na tetování může být různorodé. Šedivé barvy, krásné a zářivé odstíny či realistické zpracování – přesně tak, jak jsou viděni uprostřed vln. Nechybí ani tradiční řecká zdobnost, silueta s bílým zvýrazněním a podobně. Tetování může být skutečně i velmi miniaturní, hodí se na kotník i zápěstí. Od věci není ani animovaný styl koníků.

Symbolickým významem je klid – oproti oceánským vlnám a bouřím, co jsou jen nedaleko od něj

To, že mořský koník symbolizuje hlavně klid a mírnost, rozhodně není od věci. Jde totiž o stvoření žijící v klidných vodách, zatímco na hladině může zuřit velká bouře nebo přijdou silné vlny, koník je obvykle v bezpečí. Bez ohledu na svůj původ nebo mytologii, je mořský koník rybou s jedinečnými vlastnostmi. V moři žije už miliony let, úspěšně se vyvíjel, což vedlo k výborné adaptabilitě. Ve volné přírodě jde vidět jen mimořádně těžko, skvěle se totiž maskuje, musíme se proto spolehnout spíše na dokumentární filmy.

[wdi_feed id=”56″]

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar