Měsíc – význam tetování

Měsíc je symbolem ženství a byl po dlouhá tisíciletí uctíván jako božstvo. V prakticky každé antické společnosti byl Měsíc spojen s mocnými bohy a bohyněmi, jejichž činnost utvářela nejeden lidský osud. Ať už je tetování Měsíce zdánlivě jednoduché nebo poukazuje na jednotlivé měsíční fáze (symbolicky jako smrt a následné zrození), jedná se o velmi oblíbený symbol napříč všemi generacemi.

V antickém světě šlo o velmi populární symbol, jak dokazují malby i sochy

Starověcí Sumerové uctívali bohyni a dceru Měsíce Innanu, Měsíc byl pro tento národ dokonce samostatnou planetou. S Měsícem je spjatá i bohyně Diana (Artemis) v řecko-římské mytologii, která reprezentovala panenství, ale i dobrou plodnost. Římský titán Luna a řecká měsíční bohyně Selene pak reprezentují jednotu – mužský a ženský prvek společně vedle sebe, tj. vesmír plně v rovnováze.

Tetování spojené se symbolikou Měsíce ženy často doplňují i květinami, jejich vzhled pak vynikne o to více. Větší tetování tohoto druhu se pojí i s drahokamy nebo krajkami. Měsíční srpek a květinové vzory, které jsou vesměs šedé nebo černé, jsou také poměrně obvyklé. Barva se zapojuje v tomto směru jen velmi vzácně – ale je třeba dodat, že bude působit velmi originálně.

Vintage tetování s touto tématikou se často pojí s člověkem, který sedí na srpku Měsíce a je obklopen klenoty, květinami nebo na tomto místě žije v souznění s černou kočkou. Některé vzory zase vykreslují oceán v podobě Měsíce, což značí souvislost přílivu a odlivu s měsíčními fázemi. Tématem jsou zde často přirozené vztahy mezi nebeskými tělesy.

V tetování spojených s Měsícem se hojně objevuje i mužský prvek. Vysvětlení je celkem jednoduché, Měsíc se pojí nejen se ženami, ale v mytologii napříč celým světem je v tomto směru hodně mužských postav. Měsíční bůh Kanaánu – Yarikh, je často zobrazován se svou družkou Nikkal. Staroegyptský bůh Měsíce Thovt, chránící celý vesmír a slunečního boha Ra na jeho noční pouti oblohou, aby se ráno zase objevil na horizontu. Měsíc je však v každém případě symbolem moci a silného vlivu. Je vhodný pro osoby, které si zakládají na své pečlivosti a mají opravdu silnou vůli.

[wdi_feed id=”55″]

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar