Ink Master – nejoblíbenější reality show o tetování

Ink Master je americká soutěžní reality show, vysílaná na kanálu Spike již od 17. září 2012. V pořadu proti sobě soutěží tatéři v různých disciplínách, které se zaměřují na jejich tetovací zkušenosti a jiné umělecké dovednosti. Jejich výsledky jsou posuzovány renomovanými tatéry, umělci a nadšenci. Porotci v každém díle jednoho z účastníků vyřadí.

Tatér, který v každé sezóně vydrží až do konce, vyhraje více než 2 miliony korun ($100,000) a titul “Ink Master”. Koncept celé soutěže vyprodukovala společnost Original Media, která stále také za pořadem Miami Ink, který se vysílal v roce 2005.
6. řada seriálu Ink Master se začala vysílat 23. června 2015, 7. řada pak 1. března 2016. S rostoucí popularitou, zejména na sociálních sítích, se ještě téhož roku, 23. srpna 2016 začala vysílat 8. řada pojmenovaná po porotcích “Ink Master: Peck vs. Nuñez”. 8. řada vyhrála první žena, tatérka Ryan Ashley Malarkey.
Momentálně běží v televizích 9. řada a televizní stanice Spike uvedla, že chystá i desátou. Zároveň byl uveden podobný pořad nazvaný “Ink Master: Redemption”. Celkem bylo odvysíláno přes 115 dílů, včetně některých speciálních epizod, například na Halloween.

Průběh soutěže

Všechny epizody, kromě finálové mají podobný formát, s občasnými změnami. Prvně se soutěží v bleskové výzvě (Flash Challenge), ve které se hodnotí, jak si umělci poradily s tématem týdne. Téma je zaměřeno na tetovací styly, ale během flash challenge se netetuje, naopak jsou využívány všemožné umělecké techniky (malba, vypalování, sochařství, stříhání, lepení, …). Výherce této části má velkou výhodu, vybírá lidská plátna pro tatéry ve vyřazovací soutěži.
Eliminační výzva prověří tetovací dovednosti všech tatérů, typicky zahrnuje styl, na který se běžně nespecializují. Jakmile jsou lidská plátna přiřazena k jednotlivým tatérům, mají čas na přípravu a obvykle 4 – 6 hodin na samotné tetování. Výsledná tetování jsou následně hodnocena porotci, ale i ostatními soutěžícími. Většinou je vyhlášen vítěz celé epizody a ten nejhorší je ze soutěže vyřazen.

Finále

Během finálového dílu je běžný “tetovací maraton”, trvající až 18 hodin. Ve finále 2. řady měli poslední tři soutěžící 4 šestihodinové tetovací sezení, během kterých pracovali na finálním tetování. Tatéři dostali volnou ruku při výběru stylu i návrhu. V jiných řadách měli soutěžící na celkové tetování 35 hodin rozdělených do 6 různých sezení, ale dostali přiřazený styl i motiv výsledného tetování.
Mezi porotce všech 9 řad patří Dave Navarro, Chris Nuñez a Oliver Peck. Všichni tři se jako porotci zúčastnili všech odvysílaných dílů. V některých epizodách si pozvali 4. porotce, většinou dalšího slavného tatéra, který určoval tetovací styl, podle jeho specializace.
Od 2. řady je navíc možné hlasovat online prostřednictvím webových stránek Ink Master, Facebooku a Twitteru. Hlasování fanoušků může ovlivnit konečné rozhodování porotců. Například Sebastian Murphy byl vyřazen v 7. řadě, protože dostal při online hlasování nejméně hlasů.
Ve třetí řadě hlasovali lidé, kteří se během soutěže nechali potetovat, kdo z nich má nejhorší tetování. Ve čtvrté řadě vybíral jednoho tatéra do hlasování o vyřazení ten, kdo vyhrál v předchozí eliminační výzvě.

Předešlí výherci Ink Master

Řada 1. místo 2. místo 3. místo
1. Shane O’Neill Tommy Helm James Vaughn
2. Steve Tefft Sarah Miller Sebastian Murphy
3. Joey Hamilton Jime Litwalk Katherine “Tatu Baby” Flores
4. Scott Marshall Walter “Sausage” Frank Matti Hixson
5. Jason Clay Dunn Cleen Rock One Erik Siuda
6. Dave Kruseman Chris Blinston Matt O’Baugh
7. Anthony Michaels Cleen Rock One Christian Buckingham
8. Ryan Ashley Malarkey Gian Karle Cruz Kelly Doty

Ink Master: Shop Wars

Freehanded Freestyle – Adaptability: Face Off Tattoo | Ink Master: Shop Wars (Season 9)
Aktuálně se vysílá 9. řada nazvaná “Ink Master: Shop Wars”, první díl byl odvysílán 6. června 2017. Host Dave Navarro se vrátil znovu s porotci, kteří jsou ve světě tetování velmi známí Oliver Peck a Chris Nunez. Novinkou letošního roku je nový přepracovaný formát, kdy proti sobě soutěží týmy tvořené z dvojic tatérů z různých tetovacích studií po celé Americe. Týmová hra je mnohem zajímavější. Hraje se o 2x větší odměnu, necelých 4,5 milionu Kč ($200,000), rozhovor v Inked magazínu a titul “Ink Master”. Vítězné tetovací studio se navíc může pyšnit titulem “Master Shop”.
Stejně jako v 7. řadě proti sobě soupeří 9 nováčků a 9 zkušených veteránů. Legendární se stala věta porotce Dave Navarro “Please pack your machines and move out”, kterou se loučí s vyřazeným týmem.
Nově se také jednotlivá tetovací studia hodnotí navzájem a hlasují, které studio pošlou do eliminace proti dvěma dalším, které vybírají porotci. Výsledné rozhodnutí je pořád možné ovlivnit během online hlasování na sociálních sítích.

Soutěžící tetovací studia

Nováčci

Název studia Adresa Soutěžící 1 Soutěžící 2
Allegory Arts Florence, Alabama Ulyss Blair Eva Huber
Artistic Skin Designs Indianapolis, Indiana April Nicole Dane Smith
Black Anchor Collective Hesperia, California Carlos Rojas Aric Taylor
Classic Trilogy Tattoo Mattydale, New York Thom Bulman Derek Zielinski
Pinz & Needlez Edgewood, Maryland Jessy Knuckles Allisin Riot
The Marked Society Tattoo McDonough, Georgia Wes Hogan Mike P
Thicker Than Blood White Plains, New York Jhon Campuzano Babiery Hernandez
Tri-Cities Tattoo Atlanta, Georgia Chavonna “Bang” Rhodes Danger Dave
Unkindness Art Richmond, Virginia Erin Chance Jerrett “Doom Kitten” Querubin

Veteráni

Název studia Adresa Soutěžící 1 Soutěžící 2
Basilica Tattoo Las Vegas, Nevada Christian Buckingham Noelin Wheeler
Black Cobra Tattoos Sherwood, Arkansas Katie McGowan Matt O’Baugh
Black Spade Tattoo Las Vegas, Nevada Yovan “E.S.” Barraza Josh “King Ruck” Glover
Boneface Ink Tattoo Shop Pensacola, Florida Anwon “Boneface” Johnson Brandon “Hobo Ink” Allen
Empire State Studio Amityville, New York Tommy Helm Marvin Silva
Golden Skull Tattoo Las Vegas, Nevada Aaron “Aaron Is” Michalowski James “Cleen Rock One” Steinke
House of Monkey Tattoo Brooklyn, New York Lalo Yunda Picasso Dular
Old Town Ink Scottsdale, Arizona Aaron “Bubba” Irwin DJ Tambe
Think Before You Ink Queens, New York Richard “Made Rich” Parker Derrick “Dtatstar” Verley

Ink Master: Angels

Nově se také můžeme těšit na nový pořad “Ink Master: Angels”, ve kterém budou účinkovat top finalistky z 8. řady: Ryan Ashley, Kelly Doty, Nikki Simpson a Gia Rose. Tyto nadané tatérky budou cestovat po celé Americe a soupeřit se zkušenými tatéry. Vítězové budou pozvání do 10. řady pořadu Ink Master, která bude mít premiéru v roce 2018.

Bold. Badass. Unbreakable. #InkAngels premieres Tuesday, October 3rd on @spike! pic.twitter.com/pg7XQrQfbt

— Ink Master (@SpikeInkMaster) August 23, 2017

[wdi_feed id=”28″]

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar