Číslo třináct – význam tetování

Magická i proklínaná třináctka je bezesporu vysněným tetováním pro řadu lidí, a to i přesto, že bylo v historii lidstva považována za nešťastnou číslici, která přináší pořádnou porci smůly. Třináctka je spojena i se strachem z umírání, v mnoha hotelích a mrakodrapech třinácté patro vůbec nenajdeme, některé společnosti se zase bojí jej napsat na zeď kanceláří a tak podobně. Největším problémem pro pověrčivé povahy je pak pátek třináctého, kdy se smůla údajně násobí a víkend, který následuje, by mohl znamenat opravdovou pohromu. Strach, který se pojí s třináctkou, je dokonce i odborně pojmenován – triskaidekafobie (tj. doslova ve staré řečtině, strach z čísla 13).

V Itálii mají historicky třináctku spojenou se štěstím, katolické víře navzdory

Proč je vlastně třináctka tak neoblíbená a proklínaná? Jsou za tím zejména náboženské důvody. Ježíš a třináct účastníků Poslední večeře, třináctý měsíc židovského kalendáře, kdy byl ukřižován, vikingský bůh Loke (Loki) byl třináctým bohem v severském panteonu. Například v Itálii ale nic podobného neplatí, třináctka je považována spíše za šťastné číslo, podobně jako v některých dalších zemích světa. Za velmi šťastnou považují třináctku mimo jiné i indičtí Sikhové, posvátná byla i u některých původních amerických indiánských kmenů.

Kromě asociací spojujících třináctku s neštěstím může toto číslo znamenat také speciální datum pro nositele. Někdo se narodil třináctého dne v měsíci, jindy přišla na svět vytoužená dcera a tak podobně. Pokud v návrhu tetování chybí dodatečná symbolika, význam je vždy soukromým vyjádřením nositele. Mnoho návrhů takových tetování často vypadá velmi ozdobně a nezřídka tu najdeme další detaily nebo kupříkladu netradiční styl písma. V některých případech nechybí ani určitá krátká fráze, lidé se nevyhýbají ani tetování přímo v podobě „Pátek 13.“. Návrhy obsahují i čtyřlístky nebo podkovy, tradiční tetování „Sailor Jerry“ (tj. námořník Jerry) je spojeno se symboly hvězdy, kotvy nebo třeba růže.

V závislosti na tom, jaké zvolíme pro číslo třináct písmo, je možné doplnit původní jednoduchý design. Například úvodní jedničku je možné vytetovat do podoby blesku, někdy se objevuje třináctka také v římských číslicích, tedy XIII. Třináctka se může objevit jak na článku prstu, tak i na rameni nebo kdekoliv jinde, zde záleží maximálně na fantazii, neexistují žádná speciální doporučení.

[wdi_feed id=”64″]

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar