Ankh – význam tetování

Egyptský symbol lásky a života, který je známý také jako „kříž ansata“ v někdejším latinsky mluvícím světě nebo v novodobých dějinách jako nilský kříž. Toto znamení kříže je v egyptské ikonografii velice běžné, zobrazováno pak bývá nejen u většiny božstev. Především je to totiž hieroglyf, tedy součást původního egyptského psaného jazyka. Symbolizuje ale také lidskou postavu s rukama od sebe, v moderní době jde o poměrně rozšířený amulet. Vidět ho můžete nejen v řadě filmů, ale za svůj jej vzali i hippies nebo Elvis Presley. Podle mnoha esoteriků jde o energetický zářič, který se musí používat s maximální rozvahou, ochrání například nositele před zlými duchy.

Symbolizuje také plodnost, to vše díky bohyni Isis

Cyklus plodnosti a mateřství, i o tom je tento symbol. Bohyně Isis byla především matkou, která ošetřovala s láskou jednoho ze svých synů. Ankh reprezentuje celý životní cyklus, jak v dobrém, tak i ve zlém, je o všem, co život běžně zahrnuje – a vytváří pocit celkové rovnováhy. Velmi oblíbeným symbolem byl nejen v dobách starých faraonů, ale i poté, co začala v Egyptě vládnou dynastie Ptolemaiovců (tj. třetí století před Kristem). Díky svému širokospektrálnímu významu se Ankh rozšířil do celého tehdy známého světa – může totiž znamenat nejen dlouhověkost, ale i lásku, mír, prosperitu a další pozitivní věci.

Představuje kromě jiného i život po životě (nebo lépe řečeno věčný život), na nějž se Egypťané soustředili opravdu ve velkém. Pro antické Římany byl i symbolem bohyně Venuše, tedy přeneseně ryze ženský symbol, který přináší nový život. V řeckých chrámech zase Ankh ohraničovala alfa a omega, což značí určitě mnohé. Říká se, že tento symbol je tak silný, jako jeho nositel. Rozhodně proto pečlivě uvažte, zda by šlo o ideální tetování právě pro vás. V různých podobách se bude jistě dobře vyjímat nejen na zádech, ale i na hrudi nebo temeni hlavy. Možností je poměrně mnoho, při tetování se obvykle používá jen černá, dodat tomuto starobylému symbolu barvy by bylo spíše dosti neobvyklé.

[wdi_feed id=”59″]

Diskuze

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar